Després d’haver decaigut en les Corts la següent proposició no de llei, per haver finalitzat el periode de sessions en juliol, de nou, des de Compromís s’ha presentat per ser tractada a partir de setembre.

            Juan Ponce Guardiola   i Mònica Oltra i Jarque,  Diputat i Portaveus adjunts,  del Grup ParlamentariCompromís d’acord amb allò dispost en els articles 160 i següents del RCV,  presenten la següent Proposició No de Llei.
 
EXPOSICIÓ DE MOTIU:
 
El Tribunal Suprem ha declarat nul·la l’aprovació del PAI Benicàssim Golf, deixa clar que   el fet que una zona humida no estiga inclosa en l’Inventari Nacional de Zones Humides o en el Catàleg de Zones Humides de la CV , no pot ser obstacle per a la deguda conservació i restauració d’aquestes zones humides.
 
             La urbanització d’aquest aiguamoll amenaçava  la desaparició de gran part d’ell i un impacte irreparable, informes de les universitats valencianes han constatant la presència d’espècies també protegides segons  la Directiva 92/43/CEE: 1310.-Vegetació anual pionera amb Salicornia i altres espècies de zones fangoses o sorrenques.1410.- Pasturatges salins mediterranis (Juncetalia martimi) 1420.- Matolls halòfils mediterranis i termoatlàntics (Sarcocornetea fruticosi). 1510.- Estepes salines mediterrànies (Limonietalia). 6420.- Prats Humits mediterranis d’herbes altes de Molinión-Holoschoenión. 92DO.- Galeries i matolls riberencs termomediterranis ( Nerio-Tamaricca i Sceurinegión tinctoriae.)

Igualment es posa en perill fauna com l’ Emberiza Schoenicus, espècie en perill d’extinció segons el Llibre Roig de les Aus d’Espanya, altres vulnerables i en declivi i d’interès especial en la Península, segons el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades, entre elles la Remiz pendulinus o Glacerola pratincola. A més és un hàbitat potencial per a la majoria de les aus aquàtiques (anàtids i limícoles) i d’altres espècies vulnerables i amenaçades que ho podrien colonitzar i utilitzar de pas, entre les quals s’inclouen paseriformes tals com el Acrocephalus melanopogon i el Panurus biarmicus. A més es troben amfibis com la Granota Comuna Verda Ibèrica (Granota perezi), actualment en declivi, que igual que tota la classe Anphibia, es troben seriosament amenaçades d’extinció massiva, per la qual cosa existeix la necessitat de conservació no solament de l’espècie sinó també del seu hàbitat. Aquest espai pels seus valors ecològics, de flora i vegetació, deuria ser objecte de proposta de ZEC i LIC en la UE
Per tot això, es presenta, la següent  PROPOSICIÓ NO DE LLEI

 

1.- Les Corts insten al Consell de la Generalitat a incloure el Quadro de Santiago en el Catàleg de Zones humides de la CV .
2- Les Corts insten al Consell a iniciar els tràmits per declarar Lloc d’Interés Comunitari (LIC) al Quadro de Santiago.