Al llarg de la present legislatura de Govern del PP en l’Ajuntament de Benicàssim, la formació de Compromís per Benicàssim sempre ha vetllat pels interessos del Municipi, fent una oposició responsable, sempre amb una actitud constructiva, amb propostes de solucions i, quan ho calia, amb la fermesa necessària per què, quant menys, advertir al Govern dels errors que han estat cometent al llarg d’estos tres anys.
Donat l’alarmant incompetència dels membres del Govern, la seua falta d’iniciativa per afrontar els reptes i problemes de Benicàssim, i les seues decisions, moltes d’elles plenes de caprici personalista i absents d’interès general, volem remarcar a continuació els principals punts que, creiem, deurien d’estar en tota agenda de les regidories que conformen el Govern de l’Ajuntament:
1. Una aposta consensuada per a les polítiques que faciliten el desenvolupament de l’activitat turística a Benicàssim:
Un dels grans problemes en el desenvolupament turístic en Benicàssim ha sigut que al llarg dels últims vint anys no ha hagut un consens entre els diferents grups polítics, empreses, comerços i associacions, per a poder, ni tan sols, definir quin és el model i tipus de producte turístic que vol oferir Benicàssim, així com establir uns objectius per al mateix, determinar unes estratègies i, per tant, dur a terme polítiques concretes per a obtindre estos objectius. Cal esmentar que la política de Festivals de Música és clarament insuficient donat que estos events es deuen considerar com a complementaris a la campanya estival i, per tant, que s’han de celebrar durant la temporada mitja o baixa, i no mai durant la temporada alta, donat que provocaria una sobresaturació de la mateixa i, a llarg termini, un efecte substitució en el turisme, a més de que només suposen un total de quinze o vint dies l’any. Per tant, cal fer un major esforç per a aconseguir un model turístic consolidat que permeta un adequat desenvolupament de Benicàssim com a Municipi.
2. Alliberament de l’autopista AP7 i major afluència de trens de rodalies:
El litoral valencià ha estat històricament sancionada en les infraestructures de comunicació vial que ha suposat un greu problema per al seu bon desenvolupament econòmic i productiu. Malgrat l’esperit emprenedor, treballador i comercial del poble valencià, si no n’hi ha vies de comunicació per a la circulació de persones i mercaderies, perdem competitivitat amb respecte altres zones que si que ne tenen, i crea un cercle viciós, impedint el seu natural desenvolupament econòmic i productiu, un cost d’oportunitat per a empreses que vulguen invertir en el nostre país, a mes d’un increment en el cost de les nostres exportacions. En el cas de Benicàssim, la seua font principal de riquesa és el turisme. Benicàssim té arguments de sobres per al seu bon desenvolupament turístic de sol i platja, excepte per les comunicacions, per l’accessibilitat al Municipi. Pels motius comentats anteriorment, considerem que es deuria d’alliberar la autopista AP7, a més de que està llargament amortitzada per l’Estat i que ja, hui en dia, resulta de bades en els trams de València i Alacant, però no el de Castelló. A banda d’açò, la comunicació per via ferroviària resulta clarament insuficient i es deuria d’incrementar, sobretot durant l’època d’estiu, els trens de rodalies vinents de València.
3. Que es faça una revisió en la valoració cadastral dels bens immobles:
Hui en dia resulta insostenible la valoració cadastral que dona el Ministerio De Hacienda per als bens immobles urbans del terme de Benicàssim. Estan exageradament sobrevalorats, provocant que el pagament de l’IBI arribe a nivells abusius i clarament injustos. Volem una actualització dels seus valors, cosa que l’actual govern no farà mai, a pesar de que va ser un dels seus compromisos contrets abans de començar l’actual legislatura.
4. Que els bens inclosos en el Catàleg de bens i espais protegits de Benicàssim tinguen una gestió activa de conservació:
Hem vist una falta alarmant d’inquietud i abúlia per part de l’Ajuntament per a la preservació d’estos espais, sent especialment sagnant el cas de Villa Elisa, que porta anys esperant la injecció econòmica de la Generalitat Valenciana per a dur a terme les obres de condicionament.
5. Una major protecció mediambiental del Desert de Les Palmes i una gestió més proactiva de la seua conservació:
El Desert de Les Palmes és un extraordinari actiu ecològic en el que els benicassuts tant considerem nostre i que suposa un clar símbol d’identitat del nostre Municipi. El Desert de Les Palmes està dins de la Xarxa europea Natura 2000, creada per a la conservació d’espais naturals de fauna i flora i està qualificada com a Lloc d’importància Comunitària (LIC), i ara volem que es done el pas definitiu a la qualificació de Zona Especial de Conservació (ZEC), donat que reuneix els requisits exigibles per a considerar-se com a tal. Donat que ja està reconegut per la Conselleria de Medi Ambient, com a Paratge Natural, demanem que emeta les recomanacions oportunes al Ministeri de Medi Ambient per al seu reconeixement com a ZEC.
6. Competència intermunicipal:
Buscar una col·laboració entre ajuntaments dels municipis veïns per a millorar les gestions que impliquen als mateixos. Hui en dia, hem de tindre clar que la competència turística és a nivell internacional, així que els municipis de sol i platja mediterranis valencians no només competeixen entre ells si no que la seua competència és a nivell global. Davant d’esta tessitura és important que hi haja una col·laboració entre els mateixos que busquen estalvi de costos, i també una complementarietat de la seua oferta, generant sinergies positives que faça més atractiu el destí.
7. Volem la inclusió del Quadre de Santiago en la Llei d’Espais Naturals del País Valencià:
El Quadre de Santiago deu rebre el reconeixement d’espai protegit com a humidal que és, i l’Ajuntament deuria d’acatar la sentència del Tribunal Suprem, en el que el classificava com a zona no urbanitzable, modificant el Pla General Urbanístic per a que s’adapte conforme a la esmentada sentència, i si escau i fóra necessari, tornar a elaborar el PAI Golf conforme a la llei.
8. Gestió responsable des d’urbanisme per al desenvolupament del municipi d’una manera sostenible:
No es deu de tornar a repetir capítols absolutament vergonyants com el protagonitzat per l’Ajuntament del PP i la urbanitzadora encarregada en el desenvolupament del PAI Golf, finalment tombada pel Tribunal Suprem, i que no es va desenvolupar en el moment que pertocava, possiblement perquè els interessos de la urbanitzadora anaven mes encaminades en la especulació dels terrenys a urbanitzar, que a la execució del Projecte. Finalment, el PAI ha acabat per no fer-se i la urbanitzadora embutxacant-se 40 milions d’Euros fruït d’un finançament hipotecari atorgat en el seu moment per Bancaixa, i que la garantia hipotecària era precisament els terrenys de l’esmentat PAI. Per tant, el pla urbanístic s’ha d’executar amb trellat i atenent a les necessitats urbanístiques reals del terme de Benicàssim, i no obeint als interessos merament mercantils de les urbanitzadores i de l’especulació.
9. La piscina Municipal deu ser de gestió pública:
L’ajuntament actual ha dut una gestió desastrosa en la solució dels problemes generats per la Piscina Municipal. La solució passava per fer una gestió pública de la mateixa, aprofitant els actius i recursos públics ja presents en el Poliesportiu Municipal, i el seu personal, funcionariat públic i que compleixen plenament els requisits exigibles per dur a terme les tasques encomanades per la gestió de la Piscina. Passats uns tres o quatre anys, es podria determinar la decisió de cedir la gestió a mans privades ja amb un criteri tècnic i econòmic clar, de tal manera que es podria determinar mes clarament els costos anuals de la Piscina Municipal i les condicions tècniques i jurídiques de l’hipotètic contracte de gestió.
10. Politiques socials encaminades a repartir la corresponsabilitat de la crisi:
Ens referim sobretot al tema dels desnonaments i la insensibilitat que ha demostrat la Banca al respecte, fent oïdes sordes a les recomanacions des de Brussel·les de facilitar la donació en pagament com a forma d’extinció de préstec hipotecari. Per tant, totes aquelles vivendes que hagen passat a ser propietat dels bancs, fruït d’un procés de subhasta per impagament de préstec hipotecari, se cediran necessàriament com a vivendes amb arrendament social, i destinades a les persones que hagen patit estes circumstàncies.
11. En Compromís per Benicàssim volem transparència en la gestió del Govern de l’Ajuntament:
Donar la màxima transparència en les gestions i decisions preses per l’equip de Govern, facilitant quanta informació demane al respecte la ciutadania, referent als processos d’assignació de concessions administratives, licitacions, contractacions amb empreses privades i facturació, així com lo relacionat amb els Pressupostos Municipals i el seu Estat Patrimonial.
12. Que es faça la doble via d’ample europeu per al Corredor del Mediterrani per la zona de Castelló:
Resulta indignant que estiga licitat només una via, en lloc de dos, que farà que els trens de mercaderies que vagen a Europa deuran d’anar per Madrid en lloc de per Catalunya, provocant això un major cost de transport de les mercaderies i una major dificultat en la intercomunicació comercial amb els nostres veïns del nord.
Estes dotze propostes, en Compromís per Benicàssim, pensem que són un bon punt de partida a tindre en compte i que es deurien de buscar per a assentar unes bases en les polítiques futures que donen solucions als problemes que pateix el Municipi i afrontar els reptes que se’ns presenten, convertint-los, per tant, en oportunitats, per a recuperar el benestar perdut durant els anys de Govern del Partit Popular.
Joan Bonet Hancox
Responsable de Sectorials de Compromís per Benicàssim
Economista i empresari.